Diëten en gezondheid

Diets and HealthEen uitgebalanceerde voeding is belangrijk om zich fit en gezond te voelen. Wereldwijd blijft het aantal mensen met overgewicht stijgen en dat is geen goede zaak. Overgewicht of obesitas kan een nefaste invloed hebben op de algemene gezondheidstoestand. Het zorgt vaak voor hart- en vaatziekten, chronische gewrichtspijnen, een slechte algemene conditie, diabetes, hoge bloeddruk, maag- en darmaandoeningen, enzovoort. Eigenlijk is de lijst te lang om een totaaloverzicht te kunnen maken.

Daarnaast zijn ook de psychische gevolgen van overwicht niet te onderschatten. Mensen met overwicht voelen zich vaak minderwaardig of onaantrekkelijk waardoor ze vermijden om sociale contacten te leggen en zo in een sociaal isolement terechtkomen.

Om snel gewicht te verliezen wagen heel wat mensen aan zogenaamde crash diëten. Deze diëten zorgen ervoor dat men op een zeer korte tijd heel wat gewicht verliest. Er zijn wel meer dan tientallen crash diëten bekend. Denk maar aan allerhande soepdiëten, fruitdiëten, yoghurtdiëten, sapdiëten, enzovoort. Leuk als tijdelijke oplossing, maar helemaal niet gezond. Niet alleen krijgt men bij dergelijk diëten niet genoeg voedingsstoffen binnen, maar krijgt men ook nog eens te maken met het jojo-effect.

Dit jojo-effect ontstaat door na een periode van hevig diëten vorige (slechte) voedingsgewoonten weer op te nemen. Niet alleen zullen de verloren kilo’s er even snel terug bijkomen, maar door een reactiemechanisme van het lichaam zullen er weer extra kilo’s bijkomen. En zo kan men natuurlijk aan de gang blijven.

Om overgewicht kwijt te geraken en in de toekomst het lichaamsgewicht op peil te houden is een aanpassing van de algehele levenswijze noodzakelijk.

Enkele tips:

  • Zorg voor een uitgebalanceerde voeding volgens de nieuwe schijf van vijf.
  • Hou je aan beperkte hoeveelheden.
  • Wees matig met vetten, zout en suikers.
  • Drink veel water.
  • Neem voldoende lichaamsbeweging.
  • Eet op regelmatige tijdstippen en vermijd tussendoortjes
  • Toch zin in een tussendoortje? Ga dan voor gezonde alternatieven zoals een stuk fruit of een handjevol noten.

Met deze basistips hou je je gewicht op peil voor een gezond een gelukkig leven.