Een vegetarische levensstijl

A vegetarian lifestyleOmwille van verschillende redenen of idealen kiezen veel mensen ervoor om als vegetariër te leven. Een vegetarische levensstijl wordt dan ook niet langer meer geassocieerd met een geitenwollensokken mentaliteit.

Toch rijst de vraag vaak of dit wel gezond is. Het antwoord is volmondig: ja. Gezond leven zonder vlees of vis kan perfect. Dit komt mede door het feit dat er tegenwoordig heel wat alternatieven te vinden zijn voor vlees of vis. Toch zijn er een aantal zaken waar men rekening moet mee houden.

Enkel vlees of vis schrappen uit je voedingspatroon zonder deze door andere volwaardige voedzame producten te vervangen is geen goed idee. Om vegetarisch te leven is er toch wel enig inzicht in alternatieve producten nodig.

De drie belangrijke bouwstoffen die in vlees of vis terug te vinden zijn en die onontbeerlijk zijn voor een gezond lichaam zijn eiwitten, ijzer en vitamine B12. Vegetariërs zullen dus op zoek moeten gaan naar voedingsmiddelen waarin deze bouwstoffen ook terug te vinden zijn.

Eiwitten

Dierlijke eiwitten zijn perfect te vervangen door plantaardige eiwitten. Deze vindt men voornamelijk terug in allerhande sojaproducten, peulvruchten, quorn of seitan.

IJzer

Het is echt niet nodig om vlees of vis te eten om voldoende ijzer binnen te krijgen. Ook in heel wat sojaproducten, volkoren graanproducten, peulvruchten en groenten zit ijzer. Toch even een bemerking: de concentratie aan ijzer is in deze producten echter vaak niet zo groot en het ijzer uit plantaardige producten wordt minder snel door het lichaam opgenomen. Eigenlijk moet men relatief meer eten om dezelfde hoeveelheid ijzer te binnen te krijgen. Om de opname van ijzer in het lichaam te bevorderen is vitamine C belangrijk. Bij een vegetarisch dieet horen dan ook voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten, zoals fruit en groenten.

Vitamine B12

Vitamine B12 vindt men eigenlijk enkel terug in dierlijke producten, maar dit wil niet zeggen dat men daarom vlees of vis moet eten. Dit kunnen evengoed eieren of melkproducten zijn.

Recente studies hebben trouwens aangewezen dat vegetariërs minder kans hebben op hart -en vaatziekten, maag- en darmproblemen, alzheimer, osteoporose en voedselvergiftigingen. Een vegetarische levensstijl is dus best wel gezond.