De nieuwe schijf van vijf onder de loep

Fruit and vegetablesGezond zijn begint in de eerste plaats met een goede, evenwichtige voeding en voldoende beweging, dat weten we allemaal. Maar welke voedingsstoffen hebben we nu juist nodig en in welke mate? Al in 1953 ontwikkelde het toenmalige Voorlichtingsbureau voor de voeding in Nederland de schijf van vijf. Deze werd in 2016 door het Voedingscentrum in een nieuw jasje gestopt en de naam werd gewijzigd in de nieuwe schijf van vijf.

De nieuwe schijf van vijf geeft een kleurrijke voorstelling van alle voedingsmiddelen en in welke hoeveelheid een persoon die nodig heeft om van een gezond en evenwichtig voedingspatroon te spreken. Deze cirkelvormige figuur heeft vijf vakken. In elk van de vakken worden productgroepen weergegeven. De grootte van het vak duidt aan welke relatieve hoeveelheid men van elke productgroep nodig heeft om van een gezonde en evenwichtige voeding te spreken.

De volgende producten worden in de nieuwe schijf weergegeven:

  • Groenten en fruit (groen)
  • Smeer- en bereidingsvetten (geel)
  • Zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees, eieren (roze)
  • Brood, graanproducten, aardappelen (oranje)
  • Dranken (blauw)

Bij deze cirkelvormige voorstelling van de verschillende productgroepen horen ook algemene adviezen. Er zijn er dertien in totaal

  • Neem uit elk vak de aanbevolen hoeveelheid
  • Eet elke dag groenten
  • Eet elke dag fruit
  • Gebruik gezonde smeer- en bereidingsvetten, bij voorkeur plantaardige
  • Eet elke dag zuivelproducten, waaronder melk, yoghurt of kaas
  • Kies plantaardige eiwitbronnen
  • Eet elke dag ongezouten noten
  • Eet wekelijks vis
  • Eet wekelijks peulvruchten
  • Beperk vleesconsumptie tot 500 gram per week
  • Eet elke dag voldoende volkoren graanproducten en kies bij voorkeur volkoren of bruin brood
  • Drink voldoende water, groene of zwarte thee of gefilterde koffie
  • Gebruik zo weinig mogelijk suiker en zout

Door het volgen van deze adviezen krijgt men de aanbevolen voedingsstoffen binnen om van een volwaardige en evenwichtige voeding te spreken. Men kan er hierdoor niet alleen zeker van zijn dat men voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, maar dat men ook de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid gebruikt.